Costa Rica – Cafe De Rivense

Ricardo Ureña

Våra kaffebönor från Costa Rica

Transparens, hållbarhet och kvalité

Här nedanför kan du läsa vad vi betalar för kaffet.

 

URSPRUNG Kontrakt-
datum
Börskurs
(US Cent/lb)
Inköp
(US Cent/lb)
Marginal
Börs
Costa Rica Geisha 2021-06-08 156,43 1000 539 %
Costa Rica Las Torres 2023-06-19 184,9 400 116 %
Costa Rica Balck Honey 2023-06-19 184,9 400 116 %

Ricardo Ureña

Familjen Ureña har odlat kaffe i över 30 år vid berget Chirripó som är Costa Ricas högsta punkt. Från att första kaffeplantan planterades har familjen alltid levt för att bevara naturen. Fadern Régulo och Modern Isabelle har fyra söner och en dotter där alla är involverade i farmen sedan 2006 när man vågade ta steget från en ohållbar industriproduktion till ett mer hållbart och kvalitativt odlande för framtiden. Familjen lånade pengar till en så kallad ”micromill” och skaffade även egen exportlicens med förhoppning om att komma närmare sina kaffedrickare men även hitta långsiktig ekonomi i odlandet. Ansiktet utåt är idag sonen Ricardo som ägnar sitt liv åt farmen och dess kunder, med stort hjärta hjälper han även andra familjer runt om i trakten att exportera sitt kaffe direkt utan mellanhänder. Från egentligen ingenstans i ett ganska anonymt kaffedistrikt har familjen kvalat in med två kaffesorter bland landets 20 bästa kaffe året 2019 där det är stenhård konkurrens i Costa Rica.

På farmen odlar man flera olika varieteter vi kommer arbeta med under 2020 uppdelat i flera olika zoner. Just nu rostar vi deras varietet Yellow Catuaí från zonen Las Torres som är en fyllig balanserad kopp med tydliga smaker av hasselnöt och sirap.

Nyckelpersoner

Hela familjen Ureña är viktig för farmen men Estéban som är den yngsta brodern lever livet runt farmen mest av alla. Han åker ständigt runt i det extremt kuperade landskapet tillsammans med familjens hundar Munches och Maybies för att ta hand om kaffeplantorna i alla åldrar. Estéban är ett härligt exempel på vilken stolthet det finns i att vara en hållbar kaffeodlare, idag och för framtida generationer.

Utmaningar och kvalitet

De flesta kaffebönder i Costa Rica är småskaliga vilket medför många utmaningar. Egen exportlicens för att få tillräckligt betalt och kunna utveckla produkterna tillsammans med rosterierna är en av dessa. Tillgång till eller att äga en egen micromill är ett måste för att kunna processa kaffet från bär till böna, har man inte det tvingas man sälja kaffet till mellanhänder som har starkare ekonomi. Att kommunicera med potentiella kunder är också viktigt vilket Ricardo sköter genom sin härliga engelska med spansk accent. Tack vare satsningen år 2006 har man börjat få ekonomi i farmen och idag är de största utmaningarna att förfina förädlandet och de olika processmetoderna, men även att hitta lojala kunder som handlar kaffet.

Projekt och resultat

När kaffet är plockat experimenterar Ricardo med flera olika och nya processmetoder från världen över. Kombinationerna ihop med olika varieteter av kaffe resulterar i fantastiska smaker med stora variationer från samma område. Under året kommer det finnas flera olika kaffesorter tillgängliga från familjen, bland annat från zonen El Bambú som blev nr 5 bästa kaffet i Costa Rica året 2019.

0