Rwanda – Huye Mountain

David Rubanzangabo

Våra kaffebönor från Rwanda

Transparens, hållbarhet och kvalité.

Här nedanför kan du läsa vad vi betalar för kaffet.

URSPRUNG Kontrakt-
datum
Börskurs
(US Cent/lb)
Inköp
(US Cent/lb)
Marginal
Börs
Rwanda Natural 2019-09-11 99,96 359 259%
Rwanda Washed 2019-09-11 99,96 359 259%

David Rubanzangbo

David Rubanzangabo har arbetat med kaffe i Rwanda sedan 1998 och är utbildad agronom i grunden. Sedan 2012 driver han Huye Mountain Coffee i Södra Butare där han organiserar 500st små lokala kaffebönder på en yta av 28 hektar. Med all sin erfarenhet vill David förmedla kunskapen om hur man odlar kaffe på ett hållbart sett. Odlandet är helt organiskt och kvaliteten förbättras ständigt tack vare gemensam utbildning och mikrolån som bönderna får för att bland annat bygga vattentillförsel, så att kaffet kan våtförädlas på fler ställen. Återigen uppmuntras och premieras bönderna för ett bra odlande, nyligen genom sjukförsäkringar åt familjerna. Huye Mountain får fram fantastiska kaffen på ett sätt som harmoniserar med våra värdegrunder som kafferosteri. I Rwanda som nation ser Balck Coffee framtid för Afrikas folk, för jämställdhet och för naturen. Vi älskar Hållbart kaffe från Rwanda!

T Seth Aloys

Tuyisenge Aloys som i folkmun kallas för Mister Coffee är ansiktet utåt för Huye Mountain Coffee. Med sina passionerade guidningar på farmen predikar han om specialkaffe för nyfikna besökare från hela världen. Vi har kommit Aloys och hans familj nära och håller kontakten nästan dagligen.

Utmaningar och kvalitet

Rwanda har i många år varit en förebild för en organsisk och obesprutad kaffeproduktion som också medfört sina utmaningar. ”Potato defect” är en defekt som får enstaka kaffebönor att smaka rå potatis men som man snart hittat lösningen på 100 %. Den hittills viktigaste åtgärden har varit att använda processmetoden fully washed eller som vi kallar det, tvättat kaffe. På senare dagar har man även börjat processera helt soltorkat kaffe ”natural” med lyckat resultat där man fått fram helt nya karaktärer och smaker. David och Aloys har lyckats fantastiskt bra med att sammansvetsa bönderna i området och skapa en stark samhörighet och mening!

Projekt och resultat

Rent vatten är och har länge varit hårdvaluta i större delar av Afrika liksom i Rwanda. Dricksvatten är sällan längre ett problem men sträckorna mellan stationerna är för långa och fler stationer behöver byggas för att vardagen ska bli enklare för familjerna. Balck Coffee har under året 2020 projekterat 2st renvattenstationer i anslutning till Huye Mountain för att underlätta.

0