Sebastian Balck grundare

Ända sedan jag var liten var jag den i klassrummet som frågade varför och varför saker inte var möjliga. Jag växte upp med starka värderingar av jämlikhet och hade en passion att göra en skillnad i världen. Under min professionella cykelkarriär började jag vara intresserad av kaffe, eller snarare allt som gäller kaffe. Nyfikenhet blev kunskap i en mycket rutten industri och en dröm om att bygga upp ett kafferosteri som fungerar direkt med kaffebönderna utan mellanhänder blev klart.

Idag är vi ett stolt team som arbetar varje dag med våra starka värderingar och vision om att göra kaffebranschen bättre och hållbar. Genom att arbeta nära varje kaffebonde och göra deras problem till våra uppnår vi något som industrin säger är omöjligt. Vi investerar i framtiden för kaffe med full transparens och ber våra kunder att gå med oss. Jag är inte grundaren av Balck Coffee, jag är den som hade en dröm som mina kollegor trodde på.

Sebastian Balck

Grafiker och marknadsansvarig

Louise Andersson heter jag och är 28 år. Min kafferesa startade i en kaffebar som serverade ohållbart kaffe. 2016 startade jag min egna kaffebar, Balck Coffee Kaffebar. Jag har varit med företaget sen dag ett och predikar varje dag för att människor ska välja specialkaffe för att göra världen lite bättre. Idag har jag ansvaret för att kommunicera detta genom det grafiska på Balck Coffees marknadsföringskanaler. Jag tar hand om hemsida och har alltid kameran runt halsen på alla våra resor. Bästa koppen kaffe dricker man på plantaget. I framtiden driver jag mitt egna plantage i Östafrika.

Rosteriets kaffenörd

Mitt namn är Robin Karlsson. I år fyller jag 24 år.  När jag fick jobbet på Balck Coffee var jag redan en kaffedrickare, men här har jag fått lära mig mycket om specialkaffe. Enligt mig borde fler välja att dricka specialkaffe för att kvalitén är stor om man jämför mot industrikaffe. Mina uppgifter på rosteriet är att sköta packningen och logistiken kring detta. Under dessa arbetsuppgifter tar jag gärna en kopp Gersi från Etiopien och helst på morgonen. För då smakar koppen allra bäst!

Marknadsutvecklare

Ole Frantzen 54 år. Drycker har varit en stor del av mitt vuxna liv där vin och framför allt champagne har haft en viktig plats båda privat och professionellt. 25 år av mitt yrkesliv kan fördelas mellan Systembolaget och franska producenter. Har arbetat med allt från provningar till ledarskap.

Kvalitet blir snabbt viktigt och insikten att det inte går att göra bra vin på dåliga druvor samt hur svårt det är att skapa balans i ett vin. Sensorik blev viktig när vinet skulle beskrivas och njutas. Man får även en förståelse för priset på varorna när man förstår allt arbete som ligger bakom.

Kaffe har jag druckit som de flesta i vårt land, varmt, starkt och beskt i en tro att det är så kaffe ska smaka. Drack gratis kaffe på jobbet, hällde ut halva koppen och hämtade en ny. Det naturliga var presso hemma (trodde jag var lite finare) och espresso när jag var på restaurang.

Kom i kontakt med bra kaffe på mina många resor och insåg att vi nordbor kanske inte var bäst på kaffe (förutom att hälla upp i en stor mugg). Fattade då att vin och kaffe har så mycket gemensamt som regioner, distrikt, bönder, varietet och förädlingsprocessen med rostningen. Sen kunde man själv utveckla kaffet hemma om man ville med bryggmetoder och nu på senare tid upptäckte jag även malningsgrader. Kaffe i Sverige är där vin var för 20 år sedan, det finns en stor nyfikenhet bland konsumenterna men gapet är stort mellan alla som dricker färdigmald i 3 för 2 erbjudande och den som köper ett kaffe som kostar 3-4 gånger mer. Det finns ett 20 tal specialkaffe-rosterier i Sverige men de är ofta för ”nördiga”. Jag tror inte priset är största hindret utan en tro på att det är krångligt att göra en bra kopp kaffe hemma.

Mina kaffekoppar hemma är mina favoriter och tar mig 4 minuter att göra och har blivit min meditation. Jag kokar vatten, maler lite böner och häller över för hand i ett filter. Det finns en maskin och det är kvarnen, den är snygg och klassisk vilket en kaffebryggare eller podmaskin ofta inte är. Espresso dricker jag numera bara när jag vet att det är bra kaffe och någon som vet hur maskinen ska hanteras gör den.

Min roll på Balck Coffee är att hitta kunderna och få kunderna att hitta oss, jag vill inte säga utveckla för det får var och en göra själv i sin takt. Att få missionera om hur enkelt det är att göra en god kopp kaffe och våga uppskatta gott kaffe utan att det blir snobberi.

0