Nicaragua – Guardabarranco
Victoria Mendieta
Våra kaffebönor från Nicaragua
Transparens, hållbarhet och kvalité
Här nedanför kan du läsa vad vi betalar för kaffet.
URSPRUNG | Kontrakt- datum |
Börskurs (US Cent/lb) |
Inköp (US Cent/lb) |
Marginal Börs |
---|---|---|---|---|
Nicaragua Java | 2023-06-19 | 184,9 | 400 | 116 % |
Nicaragua Pacamara | 2023-06-19 | 184,9 | 400 | 116 % |
Nicaragua Madroño | 2023-06-19 | 184,9 | 400 | 116 % |
Nicaragua Datanli | 2023-06-19 | 184,9 | 400 | 116 % |
Victoria Mendieta
Victoria o hennes familj odlar kaffe på farmen Finca la Virgen i Nicaragua. Området heter Datanlí som betyder “where the water falls” och är ett ord myntat av ursprungsbefolkningen som namngett många plaster efter den artrika naturen. Victoria är systerdotter till Jorge Eslaquit och Claudia Rivera som startade farmen år 2012 som ett familjeprojekt. Sedan dess har den utvecklat sig till ett familjärt projekt med visionen att skapa hållbar ekonomisk, social och botanisk tillväxt. Victoria är ansiktet utåt för farmen och ansvarig över kvalitetskontroll och processering. Man har planterat och får skörd av hela 4 säregna varieteter som är ovanligt för en så liten producent men man lyckas väldigt bra. Catuai, Pacamara, Java och Geisha. Idag tvättar familjen allt kaffet dom producerar där man skalar av fruktköttet från bönan och fermenterar därefter bort sockerlagret i vattenbad. Man får fram smakprofiler med toner av brödskorpa, mörk ale, cederträ och clementin där kropp och syra fortfarande känns elegant och frisk.
Nyckelpersoner
Jorge Eslaquit och Claudia Rivera som startade farmen och dagligen arbetar där tillsammans med Victoria är den starka producent-trion. På en så liten gård som Finca La Virgen är det omöjligt att som familjemedlem eller släkting inte vara involverad på något sätt. Det skapar stark gemenskap och stolthet över att odla kaffe liknande andra familjära jordbruk.
Utmaningar och kvalitet
Som liten producent med ambitionen att sälja sitt kaffe direkt till rosteri utan mellanhänder så har en stor utmaning varit att skaffa egen exportlicens. Att få ihop volymer som fyller containern man exporterar klarar man, första gången ihop med grannarnas kaffe. Olika varieteter och processmetoder är en stor del i kvalitetsarbetet men också för att få ett bredare sortiment av kaffe från gården.
Projekt och resultat
För oss på BALCK COFFEE är Victoria och hennes familj ett perfekt och tydligt exempel på hur nya tidens kaffeproducenter med en stark vision tar steget från industriproduktionen. Även om det innebär blod, svett och tårar klarar man ta sig till en ny värdekedja där långsiktighet för botanik och producent är ett faktum. Att man som 25 år gammal vill skapa kafferevolt får vårt hjärta att slå ett extra slag!