Etiopien

Faysel Abdosh Yonis

Seife Tuuloskorpi

Våra kaffebönor från Etiopien

Transparens, hållbarhet och kvalité

Här nedanför kan du läsa vad vi betalar för kaffet.

URSPRUNG KONTRAKT-
DATUM
BÖRSKURS
(US CENT/LB)
INKÖP
(US CENT/LB)
MARGINAL
BÖRS
Etiopien Uraga 2023-06-19 184,9 470 154 %
Etiopien Werka 2023-06-19 184,9 470 154 %

Faysel Abdosh Yonis

I byn Idido, inte långt från Yirgacheffe, driver sedan 2018 Faysel farmen Aricha. Runt om farmen bor och jobbar 700 enskilda mindre bönder och området delas upp i flera lotter där vi ständigt testar nya olika kaffe med spännande variation. I genomsnitt äger varje bonde 1-2 hektar vilket gör det omöjligt att exportera sitt kaffe helt ensam, man delar upp sig i så kallade zoner eller ”saving groups” där man gör gemensamma investeringar och sedan säljer sitt kaffe under ett namn. Vi har senaste åren köpt kaffe från zonen Gersi som är den högst växande zonen med mest komplexitet i smakerna, härifrån kommer ett av Etiopiens bästa kaffe! Vi älskar hållbart kaffe från Etiopien.

Nyckelpersoner

Adham Ziad Yonis är Faysels kusin och högra hand som dagligen lägger tid och kärlek att hitta kunder till kaffet. Med stort hjärta hjälper han oss med allt på plats i Etiopien med sin perfekta engelska från sin tid som krigsveteran. Bredvid Adham arbetar Zimrat med den dagliga driften på Aricha och lever passionerat för specialkaffe.

Utmaningar och kvalitet

Tillsammans odlar man i Aricha varieteten Kurume som bönder och arbetare plockar mycket varsamt efter mognad. Det senaste året har man börjat experimentera med flera nya processmetoder så som ” winy” och ”anaerobic” fermentation medan volymerna fortfarande är soltorkat eller tvättat kaffe. De största utmaningarna i Aricha är att lära alla småbönder vad ett kvalitativt kaffe är, att fokusera på kvalitet istället för kvantitet vilket gynnar både natur och producent. Att sedan få kontroll på de olika processmetoderna så att dessa går att repetera och utveckla är minst lika viktigt, speciellt när det är så många bönder som är involverade med sitt eget kaffe.

Projekt och resultat

Faysel tog över farmen i mycket dåligt skick där tidigare ägare i åratal lovat elektricitet, rent vatten och möjlighet till skolgång utan resultat. Faysel och Adham planerade sin första tid på farmen en plan för allt detta och idag finns det på plats i det lilla kaffesamhället. Under våren 2019 byggdes skolan upp i byn för att ge möjlighet till utbildning för kaffeböndernas barn och framtida generationer.

0