Etiopien Gersi

Faysel Abdosh Yonis

Våra kaffebönor från Etiopien

Årets Julkaffe

99,00 kr999,00 kr

Bryggmetod: Filter och Espresso
Karaktär: Choklad, russin och vanilj
Varietet: Red Bourbon, Heirloom och Mundo Novo
Processmetod: Natural och washed
Vikt: 250 g / 500 g / 3000 g

Årets jullåda

395,00 kr

Årets jullåda är här! I år innehåller jullådan kaffe från Brasilien, Etiopien och Rwanda. Såklart finns även vårt populära julkaffe med i lådan som i år är en blandning mellan dessa ursprung. Så passa på att klicka hem en jullåda där du både kan testa att smaka ursprungen tillsammans och för sig.

4 x 250 g hela bönor. Önskar ni malet lämnar ni en kommentar i fältet vid beställningen.

Kaffebönor Balck Coffee Blend

99,00 kr999,00 kr

Bryggmetod: Filter och Espresso
Karaktär: Choklad, russin och vanilj
Varietet: Red Bourbon, Heirloom och Mundo Novo
Processmetod: Natural och washed
Vikt: 250 g / 500 g / 3000 g

Prenumeration Kaffebönor

Från: 95,00 kr / månad

Sätt ihop ditt egna kaffepaket som kommer hem till dig varje månad. Ursprung och storlek väljer du själv.

Prenumerationen löper på tills vidare med 1 månads uppsägningstid. Prenumeration under 1 kg skickas direkt till brevlådan och över 1 kg till service point. Dessa bestämmelser grundar sig på postens mått-anpassade riktlinjer för storlek på paket direkt till dörren.

Transparens, hållbarhet och kvalité

Här nedanför kan du läsa vad vi betalar för kaffet.

URSPRUNG KONTRAKT-
DATUM
BÖRSKURS
(US CENT/LB)
INKÖP
(US CENT/LB)
FAIRTRADE
(INKL. PREMIE)
MARGINAL
BÖRS
MARGINAL
FAIRTRADE
Etiopien Gersi 2019-04-10 96,3 320 155 232 % 106 %

Faysel Abdosh Yonis

I byn Idido, inte långt från Yirgacheffe, driver sedan 2018 Faysel farmen Aricha. Runt om farmen bor och jobbar 700 enskilda mindre bönder och området delas upp i flera lotter där vi ständigt testar nya olika kaffe med spännande variation. I genomsnitt äger varje bonde 1-2 hektar vilket gör det omöjligt att exportera sitt kaffe helt ensam, man delar upp sig i så kallade zoner eller ”saving groups” där man gör gemensamma investeringar och sedan säljer sitt kaffe under ett namn. Vi har senaste åren köpt kaffe från zonen Gersi som är den högst växande zonen med mest komplexitet i smakerna, härifrån kommer ett av Etiopiens bästa kaffe! Vi älskar hållbart kaffe från Etiopien.

Nyckelpersoner

Adham Ziad Yonis är Faysels kusin och högra hand som dagligen lägger tid och kärlek att hitta kunder till kaffet. Med stort hjärta hjälper han oss med allt på plats i Etiopien med sin perfekta engelska från sin tid som krigsveteran. Bredvid Adham arbetar Zimrat med den dagliga driften på Aricha och lever passionerat för specialkaffe.

Utmaningar och kvalitet

Tillsammans odlar man i Aricha varieteten Kurume som bönder och arbetare plockar mycket varsamt efter mognad. Det senaste året har man börjat experimentera med flera nya processmetoder så som ” winy” och ”anaerobic” fermentation medan volymerna fortfarande är soltorkat eller tvättat kaffe. De största utmaningarna i Aricha är att lära alla småbönder vad ett kvalitativt kaffe är, att fokusera på kvalitet istället för kvantitet vilket gynnar både natur och producent. Att sedan få kontroll på de olika processmetoderna så att dessa går att repetera och utveckla är minst lika viktigt, speciellt när det är så många bönder som är involverade med sitt eget kaffe.

Projekt och resultat

Faysel tog över farmen i mycket dåligt skick där tidigare ägare i åratal lovat elektricitet, rent vatten och möjlighet till skolgång utan resultat. Faysel och Adham planerade sin första tid på farmen en plan för allt detta och idag finns det på plats i det lilla kaffesamhället. Under våren 2019 byggdes skolan upp i byn för att ge möjlighet till utbildning för kaffeböndernas barn och framtida generationer.

0