Kvalitet – vad är kvalitet och varför är det så viktigt?

Majoriteten av världens kaffebönder klarar inte ens av att täcka sina produktionskostnader på grund av det låga marknadspriset på börsen, det tvingar dem till att odla kvantitet framför kvalitet där man ofta besprutar och konstgödslar sin farm. Man plockar i regel en skörds kaffebär under 2-4 månader där kaffebärens mognad eller kvalitet inte tas i beräkning då man oavsett får betalt även om priset är lågt. Ett fåtal plockningstillfällen som ofta görs maskinellt resulterar i många omogna, maskätna och övermogna kaffebär som antingen borde få mogna i sinom tid eller av naturen bli kompost. Resultatet blir ett lågkvalitativt kaffe som oftast rostas med en mörk rostningsprofil för att dölja alla defekter.

BALCK COFFEE tror på att låta naturen sköta jobbet, att låta den ta sin tid och att odla den kvalitet som sig är menat. Kaffeböndernas roll blir att skapa förutsättningar för just det och plockar i regel kaffebär 8-12 ggr per skörd för att endast handplocka de röda mogna bären. Efter plockningen börjar den viktiga selekteringen där man på olika sätt ytterligare sorterar ut defekta bär för hand för att skapa ett ännu mer kvalitativt kaffe innan kaffet på olika sätt processas genom olika metoder.

Kvaliteten på allt världens kaffe standardiseras av smakdomare så kallade Quality Graders där kaffet kan få en poäng på 0-100. De kaffen som hamnar ovanför 80 poäng kallas för Specialty coffee (specialkaffe) och de under 80 poäng Commercial coffee (industrikaffe). Vi handlar stolt kaffe som natur och kaffebonde mår bra av som ligger på 84-100 poäng.

SCORE GRADE QUALITY
90-100 Outstanding Specialty coffee
85-89.99 Excellent Specialty coffee
80-84.99 Very good Specialty coffee
>80 Below specialty Not specialty coffee
Kvalitet
Kvalitet - Balck Coffee

Varför välja Balck Coffee

Gratis frakt vid beställning över 400 kr.

Vi har flera olika ursprung att välja mellan.

Vi köper hållbart kaffe direkt från bönderna utan mellanhänder.

1-2 dagars leverans av din kaffeorder.

0