Cafe Rivense

Med stor kärlek driver familjen Ureña Rojas småskalig kaffeproduktion på farmen Café Rivense i Chirripo. Paret Regulo och Isabel har båda odlat kaffe sedan 18 års ålder och sönerna Ricardo, Luis, Mario och Esteban går i deras fotspår. Som nästa generation kaffeodlare tar dom över farmen och vill fortsätta utveckla den genom specialkaffe och egen export.
Urenas, Café Rivense, Costa Rica

En familj, tre generationer, och en passion för kaffe

Se filmen om familjen bakom Café Rivense

I de frodiga bergen i Chirripó, Costa Rica, odlar familjen Ureña Rojas sitt kaffe med stort hjärta för naturen. Här på Café Rivense har Regulo och Isabel vårdat sina plantor sedan tonåren efter att Regulos far en gång i tiden startade farmen. Nu följer vi resan där sönerna för traditionen vidare med nya muskler och kärlek för specialkaffets hantverk. Café Rivense är ett familjearv som handlar om mer än kaffe, det är en gemenskap som sträcker sig över generationer. Följ med!

Vi betalar i snitt 54% mer än marknadspriset

Vi strävar efter full transparens i vår kaffekedja. Därför visar vi hur mycket vi faktiskt betalar till våra odlare – i snitt 54% mer än marknadspriset. Det är vårt sätt att stötta rättvisa, hållbara villkor och långsiktiga samarbeten.

Marknadspris 100%
Vårt pris
154%

Vi betalar mer än marknadspriset eftersom vi vet vad som krävs för att odla kvalitetskaffe med respekt för både jord och människa.

Det här bidrar till hållbara och rättvisa villkor för våra odlare.

Kaffe från Cafe Rivense

Nyckelpersoner

Brödraskapet

Hela familjen Ureña är viktig för farmen, alla har sin egen viktiga roll som behöver tas på allvar. Fadern Regulo och Modern Isabel har arbetat hårt på farmen i många år och börjar nu sakta lämnar över.

Ricardo är den äldsta brodern som från början tog initiativet att för farmen vidare till nästa generation. Idag är han ansvarig för kvaliteten och kunderna, samtidigt som han sett till att dom numera kan exportera sitt kaffe utan mellanhänder.

Estéban som är den yngsta brodern, lever livet på farmen mest av alla. Han åker ständigt runt i det extremt kuperade landskapet tillsammans med familjens hundar Munches och Maybies för att ta hand om kaffeplantorna i alla åldrar. Estéban är ett härligt exempel på vilken stolthet det finns i att vara en hållbar kaffeodlare, idag och för framtida generationer.
Mario är allt i allo och hjälper till där det behövs!

Louis hjälper till under den tunga skördetiden när man mer eller mindre arbetar dygnet runt för att alla pusselbitar ska falla på plats. Till vardags studerar han sin sista tid innan han blir Familjens genom tiderna första läkare!

Projekt & resultat

Smakexplosioner från Costa Rica

När kaffet är plockat experimenterar Ricardo med flera olika och nya processmetoder från världen över. Kombinationerna ihop med olika varieteter av kaffe resulterar i fantastiska smaker med stora variationer från samma område. Under året kommer det finnas flera olika kaffesorter tillgängliga från familjen, bland annat från delen på farmen El Bambú som blev nr 5 bästa kaffet i Costa Rica året 2019.

Genom många års arbete med kvalitet och målsättning att exportera sitt eget kaffe, exporterar man idag sitt eget specialkaffe till flera kunder världen över. Tidigare när fadern Regulo tog över farmen producerade man kommersiellt kaffe till den lokala marknaden som var svårt att överleva på, det var först när den äldsta sonen Ricardo tog över spakarna man började producera den högre kvaliteten specialkaffe som visat sig vara betydligt mer lönsamt, så även långsiktigt.

Utmaningar & kvalitet

Klimatets variation kräver ny teknik

En stor utmaning på gården är klimatet som genom åren blivit osäkert genom ojämna övergångar mellan regn och torrperiod, tyvärr samma problem många andra kaffeodlare upplever. Det medför en risk för mögel och skador i torkprocessen av kaffet men som man nu kan hantera genom mekaniska torkmaskiner, med ett lyckat resultat. Fler utmaningar på olika delar av gården som har en mycket utmanande terräng hanteras dagligen genom erfarenhet och nytänkade metoder. Familjen är väldigt duktiga på att varva naturen runt kaffet med bland olika skuggträd och andra plantor som stärker den generella botaniken, där med den biologiska mångfalden.

Generellt i det sagolika och vackra landet Costa Rica, har man svårt att motivera nästa generations kaffeodlare. Mindre och mindre kaffe planteras när den yngre generationen söker sig till en utbildning eller annan bransch som är bättre betald. Därför glöder vårt samarbete för fullt när vi vill supporta Familjen och dess framtid som kaffeodlare, vi kan inte se en framtid utan kaffe från Costa Rica!

Kontroll, kontroll och kontroll! Det är receptet för dom bästa kaffesorterna från Café Rivense där man genom åren skaffat sig både kunskap inom hur man producerar specialkaffe men även standardisera torkprocesserna, oavsett om man gör en ren och söt Honey process eller en funky och fruktig Geisha.