Vi strävar efter full transparens i vår kaffekedja. Därför visar vi hur mycket vi faktiskt betalar till våra odlare – i snitt 79% mer än marknadspriset. Det är vårt sätt att stötta rättvisa, hållbara villkor och långsiktiga samarbeten.
När vi köper kaffe från Mario betalar vi för hans hantverk, omtanke och erfarenhet – inte ett marknadspris som förändras dag för dag.
För oss börjar hållbarhet med ersättningen till odlaren. Det här kaffet är resultatet av en affär där båda sidor vinner – och det är ovanligt i kaffeindustrin.
Pris från: 105 kr / månad
Mario Zardo ägnar sitt liv åt farmen som tredje generationen efter sin Farfar Honorio och Pappa José. På 1970-talet började José om från början där han i nuvarande regionen sådde 20 000 kaffeplantor och 2004 startade dom även sin egen processtation för att få kontroll över hela kedjan. Från och med 2010 driver Mario och Lucinea farmen med nu 24 000 kaffeplantor.
År 2014 gifte sig Mario och Lucinea för att ganska direkt inpå även starta ett eget kafferosteri på gården, med syfte att inte bara odla bland Espirito Santos bästa kaffe, utan även för att få upp ögonen hos lokalbefolkningen. Idag odlar man ca 150 bags kaffe årligen där majoriteten rostas av Mario själv, resten går till oss på Balck Coffee. Man har helt enkelt hittat närmare slutkund och skippat mellanhänder som gör att både råkaffe och rostat kaffe ger bättre marginaler för Mario och Lucinea.
Man är i princip helt självförsörjande på lilla Farmen Pica Pau där Mario och Lucinea tidvis tar hjälp under bärplockningssäsong av ett fåtal arbetare, men gör i princip merparten själva tillsammans med gårdens enda anställda.
Det är ytterst sällsynt att en så liten odlare kan vara självförsörjande hela vägen från planta till rostat kaffe. Tack vare att man även rostar kaffe, vilket är ovanligt för odlare, har man kunnat utveckla det botaniska kvalitetsarbetet på en helt ny nivå.
Vi har träffat få odlare som gör så många olika experiment när det kommer till processmetoder som Mario. Vid vårt senaste besök tog vi med en specifik jäststam från Champagne som Mario ska använda för en ny stil av kontrollerad fermentering i ståltank.