Sítio Pica-Pau

Under vår första resa till Brasilien träffade vi Mario och hans fru Lucinea på den lilla farmen Sítio Pica-Pau, i kaffeparadiset Espírito Santo. På hög höjd bland bergen odlar de små och exklusiva kvantiteter med fokus på kvalitet. Äntligen har vi fått möjlighet att börja köpa bönor direkt från paret, helt utan mellanhänder, och vi är stolta över att presentera vår minsta odlare någonsin.
Mario, Sitio Pica-Pau, Brasilien

Ett möte bland bergen i Espírito Santo

Mario, Lucinea på Sítio Pica-Pau

I Espírito Santos bergssluttningar, där dimman smyger mellan trädtopparna, ligger den lilla gården Sítio Pica-Pau. Här mötte vi Mario och Lucinea, ett passionerat par som odlar kaffe med tro på framtiden som kaffeodlare. Nu har vi äntligen möjligheten att köpa deras kaffe direkt – utan mellanhänder, och vi är stolta över att få presentera vår minsta, men kanske mest personliga odlare hittills.

Vi betalar i snitt 79% mer än marknadspriset

Vi strävar efter full transparens i vår kaffekedja. Därför visar vi hur mycket vi faktiskt betalar till våra odlare – i snitt 79% mer än marknadspriset. Det är vårt sätt att stötta rättvisa, hållbara villkor och långsiktiga samarbeten.

Marknadspris 100%
Vårt pris
179%

När vi köper kaffe från Mario betalar vi för hans hantverk, omtanke och erfarenhet – inte ett marknadspris som förändras dag för dag.

För oss börjar hållbarhet med ersättningen till odlaren. Det här kaffet är resultatet av en affär där båda sidor vinner – och det är ovanligt i kaffeindustrin.

Kaffe från Sítio Pica-Pau

Nyckelpersoner

Vänskap drömmar och kaffe

Mario Zardo ägnar sitt liv åt farmen som tredje generationen efter sin Farfar Honorio och Pappa José. På 1970-talet började José om från början där han i nuvarande regionen sådde 20 000 kaffeplantor och 2004 startade dom även sin egen processtation för att få kontroll över hela kedjan. Från och med 2010 driver Mario och Lucinea farmen med nu 24 000 kaffeplantor.

Projekt & resultat

Från odlare till rostare

År 2014 gifte sig Mario och Lucinea för att ganska direkt inpå även starta ett eget kafferosteri på gården, med syfte att inte bara odla bland Espirito Santos bästa kaffe, utan även för att få upp ögonen hos lokalbefolkningen. Idag odlar man ca 150 bags kaffe årligen där majoriteten rostas av Mario själv, resten går till oss på Balck Coffee. Man har helt enkelt hittat närmare slutkund och skippat mellanhänder som gör att både råkaffe och rostat kaffe ger bättre marginaler för Mario och Lucinea.

Utmaningar & kvalitet

Hårt slit och ständigt nyfikna

Man är i princip helt självförsörjande på lilla Farmen Pica Pau där Mario och Lucinea tidvis tar hjälp under bärplockningssäsong av ett fåtal arbetare, men gör i princip merparten själva tillsammans med gårdens enda anställda.

Det är ytterst sällsynt att en så liten odlare kan vara självförsörjande hela vägen från planta till rostat kaffe. Tack vare att man även rostar kaffe, vilket är ovanligt för odlare, har man kunnat utveckla det botaniska kvalitetsarbetet på en helt ny nivå.

Vi har träffat få odlare som gör så många olika experiment när det kommer till processmetoder som Mario. Vid vårt senaste besök tog vi med en specifik jäststam från Champagne som Mario ska använda för en ny stil av kontrollerad fermentering i ståltank.